Artiklen indeholder reklamelinks

Stress og sygdom kan være med til at sætte vores mave i sænk, så vores tarmsystem kommer i ubalance. Dette kan give maveproblemer som diarré og luft i maven, hvilket kan være rigtig ubehageligt og generende.

Det er derfor også vigtigt at opretholde en sund balance i mave-tarm-systemet for at undgå mave- og tarmproblemer. Det kan du blandt andet gøre ved at spise dig til en sundere mave og tarm.

Mave-tarm-systemets opbygning

I vores mave-tarm-system findes mere end 1000 forskellige bakteriearter. Nogle bakterier er gavnlige, andre er skadelige, mens andre igen er neutrale. De dårlige bakterier, der findes i tarmsystemet, er dem der giver os problemer med maven og fordøjelsen, mens de gode bakterier hjælper med at opretholde en god fordøjelse og beskytter mod sygdomme. For at have en tarmflora i balance, er det dermed vigtigt, at der er nok af de gode bakterier, som kan modvirke de dårlige bakterier.

Opbygningen af bakteriefloraen eller mikrobiomet, som det også kaldes, sker allerede fra vi bliver født. Under fødslen kommer man som baby i kontakt med moderens mikrobiom, hvilket er med til at danne grundlaget for dannelsen af ens eget mikrobiom i tarmsystemet.

Vi bliver dermed født med vores egen unikke sammensætning af bakterier i tarmsystemet. Denne bliver dog hele tiden påvirket af forskellige faktorer som kost, medicin og alder. Det betyder dermed også, at du kan påvirke dit eget tarmsystem igennem den kost du spiser – både i den positive og negative retning.

Få en sundere mave gennem kosten

Hvis du vil undgå maveproblemer, er det vigtigt, at du spiser en sund kost. En sund kost er nemlig med til at fodre de gavnlige bakterier i tarmsystemet.  For at få en sundere mave og et tarmsystem i balance bør du derfor spise fuldkornsprodukter, der har et højt indhold af fibre. Herunder er særligt kornprodukter som havre, byg og rug gode at spise.

Samtidig er det også en god idé at spise masser af frugt og grønt, da frugt og grøntsager også understøtter de gavnlige bakterier. Her er grove grøntsager som porrer, løg, asparges, artiskokker og jordskokker samt frugt som bananer særligt gode at spise.

Udover at spise sundt kan det være særligt gavnligt at spise mælkesyrebakterier. Mælkesyrebakterier er de gavnlige bakterier i mave-tarm-systemet, som ved at omdanne mælkesukker til mælkesyre kan nedkæmpe de skadelige bakterier i tarmene. Dermed skabes der igen ro og balance i mave-tarm-systemet. Derudover kan mælkesyrebakterier også bidrage til at stimulere immunforsvaret og øge optagelsen af vitaminer. De er derfor rigtig gode at have i tarmsystemet, og har du problemer med maven og fordøjelsen, kan det være gavnligt for dig at indtage flere mælkesyrebakterier til at nedbryde de dårlige bakterier.

Du kan indtage mælkesyrebakterier ved at spise syrnede mælkeprodukter som surmælk, A38 eller Cultura. Derudover findes mælkesyrebakterier også som kosttilskud. VSL er et kosttilskud med 450 mia. levende bakterier, herunder blandt andet mælkesyrebakterier, som du kan tage hver dag for at tilføre flere mælkesyrebakterier til dit tarmsystem.

Hvis du dermed spiser sundt og varieret, og du dagligt tager kosttilskud med mælkesyrebakterier fra VSL, kan du på den måde fremme en god og sund bakterieflora i tarmsystemet og få en mave i balance.