Hvad er mælkesyrebakterier?

Mælkesyrebakterier er aktive bakterier, som findes nærmest overalt. De er også kendt som probiotika og kan betegnes som sundhedsfremmende mikroorganismer. Alle mælkesyrebakterier producerer mælkesyre af gæringsprocessen, hvori mælkesukker bliver omdannet til mælkesyre. De bliver brugt til fremstilling af en række mejeriprodukter. Derudover findes de både i jorden, på planter og på dyr. Mælkesyrebakterier forekommer naturligt i vores tarmsystem og urinveje, og er generelt gode for menneskers helbred. De hjælper på fordøjelsen og kan få vores maver i balance. Produkter som indeholder mælkesyrebakterier fås også i en laktosefrie udgave, og findes som håndkøbsmedicin i både fysiske butikker og på online apoteker. De er gode at have med på ferie, hvor der især er chance for maveproblemer og diarre. Man kan allerede tage dem dagene op til rejsen for at forebygge eventuelle uroligheder i maven.

Mælkesyrebakterier som kosttilskud

Kosttilskud bliver mere og mere populært, da man derigennem kan opnå et sundere helbred end igennem almindelig kost. Selvom mælkesyrebakterier findes mange steder og i mange dagligvarer, får mange ikke altid nok blot igennem deres kost. Derfor kan man, for at forbedre fordøjelsesevne samt skabe mere balance i sit tarmsystem, med fordel benytte mælkesyrebakterier som kosttilskud. De fås både til børn og voksne og både i pilleform og som tyggetabletter, der gør det let at indtage. Hvis man er plaget af mave- og tarmbesvær, kan det sagtens gå ud over andre aktiviteter i dagligdagen og dermed også livskvaliteten. Mange oplever mangel på energi og mindre sexlyst. Kvinder især har tendens til at lade det gå ud over selvværdet, da de ikke føler sig attraktive, når de er oppustet.

kosttilskud paa en ske

Kosttilskuddet har til opgave at bekæmpe dårlige og sygdomsfremkaldende bakterier, der kan bringe tarmfloraen i ubalance. Dette gør, at man bliver mere i stand til at optage de nødvendige vitaminer og næringsstoffer. Mælkesyrebakterien er en ”god” bakterie, som bidrager til en overvægt i forhold til de ”dårlige” bakterier. På den måde vedligeholder de immunforsvaret, og hjælper til optagelse af næringsstoffer igennem kosten.

Balancen i tarmfloraen nedbrydes idet der kommer flere dårlige bakterier end gode, og det medfører maveproblemer. Det er altså vigtigt at opretholde den gode balance i tarmsystemet, og dette kan blandt andet gøres ved hjælp af indtagelse af mælkesyrebakterier som kosttilskud.

Andre fordele ved brug af mælkesyrebakterier

Udover at få fordøjelsen bragt i orden og opretholde en god balance i tarmfloraen kan mælkesyrebakterier også virke mod en række andre skavanker:

  • Vaginale infektioner
  • Rejsediarre
  • Diarre som følge af kemoterapi
  • Tarmsygdomme
  • Irritabel tyktarm
  • Kolik hos spædbørn
  • Mavesår
  • Eksem
  • Lungeinfektioner

Man kan altså sige, at mælkesyrebakterier generelt er positivt for menneskers helbred. Det kan dog ikke forebygge alle sygdomme, og i nogle tilfælde kan mælkesyrebakterier være direkte skadelige. Dette gælder eksempelvis, hvis man lider af svækket immunforsvar, eller bruger antibiotika. Nogle mælkesyrebakterier kan være skadelige under graviditet og amning. Det er vigtigt at sætte sig godt ind i, om et kosttilskud er nyttigt for lige nøjagtigt det, man er plaget af, og ikke gør skade, hvis man eksempelvis er gravid.