Artiklen indeholder reklamelinks

Sommerferien nærmer sig med hastige skridt, og det betyder, at mange danskere rejser på ferie i udlandet. Nogle tager den lange rejse til Asien, Australien eller USA, mens andre bliver i Europa. Uanset hvor rejsen går hen, er der risiko for at blive ramt af den såkaldte ”feriemave”.

Feriemave er egentlig bare et pænere ord for diarré, og det er noget, som mange oplever, når de rejser til udlandet. Grunden til, at man risikerer at få diarré er, at kroppen bliver udsat for en masse fremmede bakterier – et ’angreb’, som kroppen simpelthen ikke var forberedt på. Derfor reagerer kroppen, som den gør, for at bekæmpe disse fremmede bakterier.

Slip for maveproblemer – forbered dig hjemmefra

Når du ved, at du skal ud at rejse til de såkaldte ’højrisikolande’, er det en særlig god idé at forberede sig lidt hjemmefra. For ja, det er faktisk muligt at forebygge feriemave. For at undgå feriemave skal du nemlig have en sund og stabil tarmflora.

Vejen til en sund og stabil tarmflora er gennem mælkesyrebakterier. Mælkesyre er nemlig med til at regulere pH-værdien i tarmen, så fremmede og skadelige bakterier dør. Derudover er mælkesyrebakterier også med til at stimulere tarmens bevægelser. Mælkesyrebakterier er med andre ord vigtige for en sund tarmflora.

Når du rejser til andre lande og bliver udsat for fremmede bakterier, skal disse bekæmpes i tarmen. Bliver de fremmede bakterier ikke bekæmpet, er der høj risiko for feriemave. Det er derfor, at mælkesyrebakterier er vigtige, da de netop er med til at bekæmpe de fremmede bakterier.

Start allerede inden rejsen

Spis piller inden rejsen

For at give tarmene de optimale forhold, når du skal ud at rejse, er det en god idé at starte på mælkesyrebakterierne et par dage inden afgang. Gør du dette er tarmene kampklar, når du lander i ferielandet.

Det er ikke nok blot at tage mælkesyrebakterier forud for rejsen. Det anbefales også, at du tager 1-2 tabletter under hele rejsen – indtil du rejser hjem igen. På den måde opretholder du den sunde tarmflora, så du kan bekæmpe de fremmede bakterier under hele ferien.

Vigtigst at være forberedt til højrisikolandene

Som nævnt er det særligt, når du rejser til højrisikolande, at mælkesyrebakterier er særligt vigtige. Højrisikolandene er de lande, hvor bakterierne er meget forskellige fra dem, din krop er vant til. Det er eksempelvis lande som Indien og Nepal, men der er også høj risiko i Afrika samt Syd- og Mellemamerika.

Skal du på krydstogt er det også en god idé med mælkesyrebakterier. Selvom destinationerne ikke er i højrisikolande, bliver din krop stadig udsat for mange forskellige og fremmede bakterier, da der er så mange mennesker samlet på begrænset plads. Det er derfor man hører om, at der florerer omgangssyge på krydstogtsskibe.

Andre forholdsregler

Mælkesyrebakterier er ikke den gyldne løsning til at undgå feriemave helt. Derfor er det en god idé at tage en række andre forholdsregler. Sørg for at have en god håndhygiejne:

  • Vask ofte hænder, og hav gerne en lille flaske hånddesinfektion med dig rundt
  • Drik ikke vand fra vandhanen – og undgå også at få isterninger i din cola
  • Undgå rå madvarer. Vælg i stedet mad, der er kogt, bagt eller stegt