Artiklen indeholder reklamelinks

Tre ud af fire kvinder oplever på et tidspunkt i deres liv at have svamp i skeden. Det er ekstremt ubehageligt for den ramte og kan, for nogen, være et meget pinligt emne. Skedesvamp er en infektion, der langt de fleste gange skyldes gærsvampen Canadida Albicans. Denne svamp lever naturligt i skeden og giver som sådan ikke nogle problemer. Hvis surhedsgraden ændres bliver den naturlige balance i skeden også ændret, og dette medfører fare for infektion. Idet surhedsgraden stiger, trives svampen bedre i skeden og kan formere sig. Mælkesyrebakterier benyttes ofte som behandling, da den ”gode” bakterie opvejer den ”dårlige”. På den måde falder surhedsgraden og der skabes igen balance i underlivet. Mælkesyrebakterier kan blandt andet indtages igennem Vivag kapsler.
Det er ikke decideret farligt at have svamp i skeden, da det ikke giver infektion i livmoderen, æggeledere og æggestokke.

Hvordan får man svamp i skeden?

Som før nævnt vil langt de fleste kvinder naturligt have svamp i skeden uden at være generet af det. Grunden til dette er, at der hos de fleste kvinder opstår en proces hvor mælkesyrebakterier nedbryder glykogen og bliver til mælkesyre. Hvis denne proces forstyrres vil det give anledning til infektion. Dette kan blandt andet ske i forbindelse med pencillinbehandling, sukkersyge, hormonelle forandringer eller efter samleje. Man skal i forbindelse med disse ændringer være opmærksom på symptomer på svamp i skeden, som blandt andet kan være:

  • Ændring i udflåd
  • Svie eller kløe i skeden
  • Smerter ved samleje
  • Smerter ved vandladning

Et underliv i balance

Man kan forebygge svamp i skeden ved hjælp af medicinsk behandling, men der er også andre metoder man kan afprøve for at beholde eller genoprette en naturlig balance i underlivet.

  • Daglig hygiejne med vand og intimsæbe
  • Undgå dagligt brug af trusseindlæg
  • Undertøj/tætsiddende tøj må ikke være en syntetisk kvalitet
  • Undgå overdrevet sukkerindtag

Vivag kaplser og mælkesyrebakterier

Den mest udbredte behandlingsform mod dette er mælkesyrebakterier. Ligesom det bringer tarmfloraen i balance, når det bruges som kosttilskud, bevirker indtagelse af mælkesyrebakterier en god balance i underlivet. Idet mælkesyrebakterierne producerer mælkesyre bliver surhedsgraden under 4,5. Mælkesyrebakterier bringer altså PH-værdien i underlivet i balance.
Man kan få mælkesyrebakterierne igennem eksempelvis Vivag kapsler. Disse kapsler indeholder to typer mælkesyrebakterier som begge naturligt findes i skeden hos kvinder. Vivag hjælper med at gendanne balancen og kan også forebygge tilbagevendende tilfælde af ubalance i underlivet. Behandlingen findes både medicinsk, i form af stikpiller, eller med creme, som også kan være med til at skabe en naturlig balance.

Ud over mælkesyrebakterier og Vivag kapsler findes der også mere alternative behandlinger. Nogle har haft held med metoder som akupunktur, kinesiologi eller økologisk olivenolie som svampen ikke kan tåle. Vi er alle forskellige og derfor er det også forskellige behandlingsmetoder der virker.

Dog skal man, første gang man oplever symptomer på svamp i skeden søge egen læge, da der bliver foretaget en gynækologisk undersøgelse. Hvis det er tilbagevendende kan man mærke det ud fra symptomer og så kan behandling købes i håndkøb på apoteker både fysisk og online.