Artiklen indeholder reklamelinks

Der er ikke noget mere hjerteskærende end at høre sit nyfødte barn græde. Hos nogle hjælper det med søvn, mad eller en ren ble, mens andre spædbørn de første måneder lider af kolik. Kolik defineres som værende mavesmerter og gråd i længerevarende perioder. Op til 30% af alle spædbørn rammes af kolik og dette kan skabe stor frustration hos nybagte forældre.

Lær at skelne mellem gråd og kolik

Et spædbarn græder omkring halvanden time i døgnet, og gråd er egentlig en god ting. Det er barnets bedste måde at kommunikere på og signalere, at noget mangler, eller skal gøres. Man finder som nybagte forældre forholdsvis hurtigt ud af, hvordan man tolker barnet, og derved trøster det. Hvis barnet græder meget, og man ikke kan trøste det på normal vis, lider det måske af kolik.

Vær opmærksom på disse symptomer på kolik, hvis dit barn græder meget, og du har svært ved at trøste det:

 • Dit barn græder mere end tre timer i døgnet mindst tre dage om ugen
 • Du kan ikke trøste dit barn, uanset hvad du gør
 • Nogle børn trækker benene op, og spænder i maven
 • Gråden forekommer oftest sidst på dagen og om aftenen

6 gode råd til de nybagte forældre

Der er forskellige teorier, og mulige årsager, til at dit barn rammes af kolik. Herunder er der en række gode råd i forbindelse med amning, hvis dit barn lider af kolik:

 • Fødemiddelallergi eller intolerans
  Det man indtager, når man ammer havner i modermælken. Derfor skal man, mens man ammer, forsøge at undgå komælk og andre mælkeproteiner, da omkring en tredjedel af alle koliktilfælde skyldes komælk.
 • Undgå grønsager i form af kål, blomkål, broccoli og løg
 • Undgå kaffe i større mængder eller andre produkter med koffein
 • Undgå rygning
 • Have den rette amme-teknik
  Det er vigtigt at amme på den rigtige måde og lade barnet bøvse efterfølgende, da mangel på dette kan medføre unormal peristaltik i tarmene eller for meget luft.
 • Undgå stress
  Stress, spænding og nervøsitet smitter af på barnet, og øger risikoen for kolik

graedende baby faar massage

Behandling

Der findes flere forskellige behandlingsmetoder, der kan lindre kolik hos spædbørn. Lægen skal først og fremmest slå fast, at barnet er sundt og rask, så der ikke ligger decideret sygdom til grund for kolikken. Derudover er rygning også en vigtig faktor. Barnet må ikke udsættes for passiv rygning, da det generelt har en negativ effekt på helbredet. Derudover kan man afprøve spædbørnsmassage, zoneterapi eller urtemidler som eksempelvis kamillete.

Endeligt har en undersøgelse vist, at tilskud af mælkesyrebakterier hjælper mod kolik. Mange voksne bruger mælkesyrebakterier som et kosttilskud for eksempelvis at skabe balance i tarmfloraen. Faktisk kan mælkesyrebakterier også have en positiv virkning på spædbørn, da det også skaber balance i deres fordøjelsessystem. Mælkesyrebakterier danner vigtige vitaminer, og gør det nemmere at optage de næringsstoffer, de får igennem amningen. En af årsagerne til kolik er luft i tarmen, og dette kan skyldes bakteriesammensætningen. Dråber med mælkesyrebakterier hjælper barnet til at opnå en god sammensætning og balance af både gode og dårlige bakterier, og dette kan være med til at nedsætte forekomsten af diarré, gylp, opkast og mavesmerter, som fører til kolik.