Artiklen indeholder reklamelinks

Der er blevet forsket meget i, hvordan bakterier i tarmen og sundhed hænger sammen. Det er ikke noget vi, almindelige mennesker, tænker så meget over til hverdag – ofte får tarmen kun vores opmærksomhed, hvis vi har forstoppelse eller diarré.

Selvom ovenstående er et godt billede på, hvor få tanker vi skænker tarmen, så bliver diverse udrensninger og kure mere og mere populære. Fælles for disse er, at de har til formål at fjerne de bakterier, der efter sigende skulle være dårlige for os.

Tarmbakterier er vigtige

Meget forskning har vist, at tarmbakterierne har en meget stor betydning for vores sundhed. Tarmbakterierne deles op i de gode og de dårlige bakterier. Selvom det ikke lyder godt, at have dårlige bakterier i tarmen, så har det faktisk ikke nogen betydning for dig – så længe de altså bliver i tarmen. Dette gælder for eksempel med colibakterier, som kan forvolde stor skade, hvis de trænger gennem tarmvæggen og ud i blodbanerne.

Selvom det er svært at påvise en direkte forbindelse, så mener nogle forskere, at bestemte sygdomme stammer fra tarmen. Dette gælder blandt andet fibromyalgi, autisme, kronisk træthedssyndrom m.m. Nogle forskere har også fundet en sammenhæng mellem overvægt og en anderledes tarmflora.

Det er ikke kun sygdomme som den rette balance af tarmbakterier kan modvirke. Forskere har fundet ud af, at det også påvirker vores humør og psyke. I et studie er det nemlig kommet frem, at vi har bakterier i tarmen, som er magen til nogle af hjernens centrale signalmolekyler, for eksempel dopamin og endorfiner. Disse bakterier bliver kaldt psykobiotika, og disse kan altså ændre hjernens aktivitet samt vores humør.

Få den rette bakteriebalance i tarmen

Balance i maven

Den rette balance af bakterier kan man opnå gennem en sund og varierende kost. Desværre er vores ændrede livsstil med til at ødelægge dette. Vi indtager medicin i store mængder, hvad enten det er smertestillende, penicillin eller noget helt tredje. Særligt penicillin har vist sig at være særligt hård mod vores tarmflora, da det dræber mange af de gode bakterier.

Det er derfor en fordel at undgå for mange mediciner, der dræber de gode tarmbakterier. Disse vil også i høj grad kunne undgås ved at leve et sundt liv. Det betyder, at sund, fiberholdig mad, vand og motion alt sammen bidrager til en sund tarmflora.

Det er også vigtigt, at man går på toilettet, når man føler behov for det. Under et toiletbesøg slipper kroppen af med giftstoffer og dårlige bakterier.

Tag mælkesyrebakterier som tilskud

Mælkesyrebakterier giver kroppen en stor mængde gode bakterier, som er med til at opretholde en sund tarmflora. Mælkesyrebakterier kan man få gennem mælkeprodukter. Det kan dog også fås som tilskud; eksempelvis Lactocare Daily. Ved at tage mælkesyrebakterier som tilskud er du sikker på, at du får den optimale mængde dagligt – og dermed giver du aktivt din tarm de bedste forhold. Det er både godt for tarmfloraen og din sundhed.