Artiklen indeholder reklamelinks

Mælkesyrebakterier er godt for rigtig mange ting og har en gavnlig virkning på kroppens forsvarsmekanismer. Et forskningsstudie fra 2016 viser dog, at mælkesyrebakterier kan meget mere end det.

Forskningsstudiet, der er foretaget af Bravo JA, Forsythe P. Chew MV mfl., og som er fremlagt i en artikel i tidsskriftet ”Proceedings of the National Academy og Sciences” viser, at mælkesyrebakterier påvirker de stressrelaterede receptorer i hjernen og stresshormonet i kroppen på en positiv måde.

Ifølge forfatterne til forskningsstudiet kan mælkesyrebakterier muligvis have en god effekt på depression og angst. Studiet er dog indtil videre kun foretaget på mus, og det er derfor fortsat usikkert. om det kun er på musenes hjerner, at mælkesyrebakterier har denne gunstige effekt. Dog er det en mulighed, at mælkesyrebakterier kan have en gavnlig indvirkning på angst, depression og stressrelaterede situationer – også hos mennesker. 

Sådan foregik studiet

Forskningsstudiet gik ud på, at en gruppe mus blev fodret med en kost, der indeholdt mælkesyrebakterier af typen Lactobacillus rhamnosus i 28 dage, mens en anden gruppe mus ikke fik mælkesyrebakterier. De mus der fik mælkesyrebakterier viste sig at have en mindre angst-, depression- og stressrelateret adfærd end de mus, som ikke fik mælkesyrebakterier.

Derudover blev aktiviteten af GABA-receptorer, som er et signalstof, der hænger sammen med angst og depression, målt i musenes hjerner. Her viste studiet, at en undergruppe af GABA-receptorerne, som normalvis er lavt i forbindelse med depression, var højere hos de mus, der havde fået mælkesyrebakterier. En anden undergruppe af GABA-receptorerne, som normalvis er høj i forbindelse med stress og angst, viste sig desuden at være nedsat hos musene, der havde fået mælkesyrebakterier. Endelig blev musenes stresshormon corticosteron målt til at være lavere.

Forfatterne til studiet kunne dermed konkludere, at nogle mælkesyrebakterier muligvis kan have en gunstig effekt i stressende situationer og i forbindelse med behandlingen af angst og depression. Årsagen til dette kan muligvis skyldes, at både angst og depression ofte opstår ved tarmsymptomer, og da mælkesyrebakterier har en gavnlig virkning på tarmsystemet, kan den således muligvis også have en gavnlig effekt på disse sygdomme.

Derfor er mælkesyrebakterier en god idé

Studiet er som nævnt fra 2016 og er dermed stadigvæk forholdsvis nyt. Der er derfor heller ikke nogle klare beviser for, at mælkesyrebakterier rent faktisk kan hjælpe mod stress, depression og angst hos mennesker, og du bør derfor heller ikke tage mælkesyrebakterier som kosttilskud udelukkende med henblik på at behandle disse sygdomme.

Der er dog mange andre gode grunde til at tage mælkesyrebakterier som kosttilskud. For udover at de muligvis kan have en gavnlig virkning på behandling af de nævnte sygdomme, er mælkesyrebakterier gode til at skabe balance og giver dig et sundere mave-tarm-system. Derudover kan mælkesyrebakterier hjælpe mod flere forskellige maveproblemer og bidrage til et stærkere immunforsvar.

Mælkesyrebakterier fås hos mange mærker og findes både i tablet- og pulverform. VSL er et af de mærker, der har lavet mælkesyrebakterier som kosttilskud i pulverform. VSL-kosttilskud indeholder mælkesyrebakterier og bifidobakterier fra over 8 forskellige stammer, og hjælper med at tilføje de gavnlige tarmbakterier til tarmsystemet. Både mælkesyrebakterier og bifidobakterier menes at have en gavnlig effekt på blandt andet lakotoseintolerans, irritabel tyktarm, diarré, immunforsvaret og nogle tarmsygdomme.